Zbog epidemije COVID-19 ove godine je skupština održana kasnije nego prethodnih godina – 29. lipnja, a po prvi put su u restoranu “Ergela” u Lipiku održane dvije skupštine braniteljskih udruga s područja Lipika: HVIDRA-e Lipik i Udruge branitelja Lipika 1991. godine, a nakon toga je održana i početna konferencija projekta “Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika”. Pozitivan je to primjer funkcioniranja dvije srodne udruge, čiji se članovi uzajamno pomažu u većini aktivnosti koje provode.

Nakon skupštine lipičke HVIDRA-e održana je i početna konferencija projekta “Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika” koji su prezentirali voditeljica projekta Željka Šugić i suradnik na projektu Grigor Marinić. Riječ je o projektu čije je trajanje predviđeno u trajanju od 24 mjeseca i o kojem smo već pisali, a na konferenciji je ponovno naglašeno kako je njegova vrijednost 1.323.355,00 kuna (sufinanciranje EU 1.124.851,75 kuna).

Projekt je usmjeren na unaprjeđenje kvalitete života i povećanje socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata, članova šire i uže obitelji na području grada Lipika pružanjem usluga psihosocijalne pomoći i pružanjem usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Tako je istaknuto da je dosad u sklopu projekta zaposleno šest osoba (voditelj, asistent, dvije gerontodomaćice, dva osobna pomoćnika), pruženo je psihološko savjetovanje za ukupno devet korisnika te su educirane dvije gerontodomaćice. Kupljena je radna odjeća za zaposlenike, kosilica, trimeri, potrepštine za čišćenje, šišač živice i slično. Također je kupljeno kombi vozilo za pružanje usluge prijevoza korisnika. Isto tako, pružena je dosad pomoć u kući za ukupno 22 korisnika, a pomoć oko kuće za ukupno 40 korisnika.

Nakon konferencije održana je i skupština Udruge branitelji Lipika 1991. godine. Tako je predsjednik Zvonimir Bišćan u kratkom i jasno sažetom izvještaju o radu ustvrdio da je tijekom protekle godine Udruga sudjelovala u svim važnim događajima na našem području koja su vezana uz Domovinski rat, kao i u radu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Organizirali su obilježavanje Dana oslobođenja Grada Lipika, a sudjeluju i u svim javnim natječajima, u čemu im pomažu djelatnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. Sve će te aktivnosti nastaviti provoditi i u svojem daljnjem radu, odnosno skrbiti o braniteljima i njihovim obiteljima, promicati vrijednosti Domovinskog rata te educirati djecu o njemu, prikupljati povijesnu građu te surađivati s ministarstvom i srodnim udrugama.

U pogledu financija, iz 2018. godine su prenijeli 13.667,00 kuna, a prihodi u 2019. godini iznosili su 46.650, kuna. Rashodi u protekloj godini su iznosili 55.678,29 kuna pa je krajem godine stanje na računu bilo 4.538,74 kuna.

Skupštinu su pozdravili i branitelji iz Zaboka koji su sudjelovali u oslobađanju i obrani Lipika od srpskog agresora.

Izvor teksta; Lipički Compas

Share this post

Prethodna

Novo kombi vozilo

Next

Prestavljanje Projekta članovima UBL91 i UHVIDR-a Lipik