Prvi masovni napad na Lipik dogodio se 12. listopada 1991. godine

Dana 12.10.1991. godine JNA i četnici su izvršili prvi ozbiljni prodor u Lipik.
Tom prilikom smrtno je stradalo nekoliko naših branitelja, mnogi su ranjeni, a dan je završio evakuacijom velikog broja civila koji su do tada još uvijek bili u Lipiku.

Neki civili nisu željeli napustiti svoje kuće. Ulaskom okupatora u dio Lipika, nažalost, svoju odluku su platili životom!

Umjesto našeg komentara, za ilustraciju vam dajemo odlomke iz knjige “Kako se branio Lipik”:

Tijekom noći s 11. na 12. listopada neprijatelj premošćuje rijeku Pakru. Branitelji cijelu noć osluškuju rad strojeva kojima neprijatelj nasipava korito Pakre i postavlja pontonski most.
U ranim jutarnjim satima kroz gustu maglu neprijateljski oklop i pješaštvo prelaze rijeku. Ne nailaze ni na kakav otpor jer je grupa s Barberićevog punkta još dan ranije izbačena iz stroja, a smjena nije stigla. Jedan tenk zaustavlja se na željezničkom prijelazu odakle osigurava taj pravac dok kolona od nekoliko oklopnjaka i povećeg broja pješaštva skreće u Mljekarsku ulicu i kreće u čišćenje.
Branitelji Mljekarske potpuno su zatečeni jer očekuju hrvatske tenkove. U trenutku kada shvaćaju da su to tenkovi JNA, već je prekasno, opstanak je nemoguć te se moraju brzo povući.
Osim faktora iznenađenja uzrok brzom povlačenju je i nedostatak protuoklopnog oružja. Tenkovi prolaze Mljekarskom i okreću se na kraju ulice, a pješaštvo se razmješta po ulici i kreće u čišćenje.

Branitelji se pod kišom metaka probijaju do punkta kod Marka Majstorovića i uzbunjuju tamošnje branitelje. Čuju se tenkovi. U svom tom metežu počinju se povlačiti prema raskrižju Mljekarske i Jadranske, tj. prema neprijatelju. Naime, dogovor je bio da se, ako krene neprijatelj, tamo povuku na rezervni položaj. Ova strategija razrađena je uz pretpostavku i očekivanje da će doći od strane Subocke ili lipičkih vinograda. No nisu očekivali da će doći sa suprotne strane.

Kada su se vratili nazad, na raskrižju Ulica Augusta Šenoe i Miroslava Krleže već je stajala samohotka JNA s trocijevcem. Branitelji s ova dva punkta i nekoliko civila počeli su se povlačiti preko željezničke pruge. Samohotka otvara vatru.

Nakon teških borbi i velikih gubitaka neprijatelj se uspijeva probiti prema centru. Jedan dio vojske odlazi Ulicom Pop Jole Zeca prema istoku. Drugi dio kreće prema centru i nailazi na slab otpor branitelja iz bolnice, Quelle i stare željezare. Ni ovdašnji branitelji nemaju čime zaustaviti tenkove. Oko 8 h prvi ulazi u centar Lipika. Branitelji napuštaju željezaru i preko vrtova bježe u sjeverne dijelove grada. Robna kuća također se napušta.

Iz centra Lipika tenkovi se u pratnji pješaštva probijaju u zapadne dijelove grada. Ulaze u Ulicu Matije Gupca, zatim i u ostale manje ulice.

Mnogi branitelji ulazak neprijatelja u Lipik i zauzimanje dijela grada 12. listopada 1991. simbolički i pojednostavljeno nazivaju prvi pad Lipika. Ovo je, nakon 5. i 6. listopada, druga faza u neprijateljskom prodoru u Lipik. Tog dana neprijatelj je zaustavljen na polovici grada. Noć je obustavila daljnje borbe. Iako je većina branitelja napustila Lipik i povukla se u Prekopakru, pojedini su još ostali (Crkvena i Vujatovićeva ulica). Neprijatelj je pod kontrolu stavio dio grada južno od glavne prometnice Filipovac – Dobrovac. Na istok nije išao dalje od benzinske crpke. U njenoj blizini, u Ulici Milana Vujatovića srušio je drvo i postavio barikadu. Na zapadu je došao do Dobrovca, ali nije ušao u selo iako je bilo napušteno. Glavna prometnica od benzinske crpke do Dobrovca bila je pod njihovom kontrolom. Dio grada sjeverno od nje, nakon konsolidacije hrvatskih snaga, došao je pod kontrolu lipičkih branitelja. 

Ulaskom neprijatelja u Lipik pod velikim pritiskom se našao Pakrac gdje su se teške borbe vodile oko tvornice Odjeća. Policija je odmah reagirala postavljanjem ježeva i protuoklopnih
mina na petlju, s ciljem zaustavljanja prodora neprijatelja iz pravca Lipika. Zavladala je velika napetost i neizvjesnost.

U predvečerje, 12. listopada, kolona od dvadesetak vozila s demoraliziranim braniteljima i civilima Lipika i Filipovca napušta Tabor te odlazi u Prekopakru. Do kasno u noć očekuju pomoć. Budući da ne pristiže, s brojnim Prekopakranima počinju se izvlačiti prema Kutini.
Na Matkovcu se okupilo pedesetak raznih vozila koja oko 23 sata kreću preko Batinjana, Kapetanovog Polja i Brekinske prema Kutini. Put je dug i spor. Traktori usporavaju kolonu, pojedini automobili prokuhavaju ili se gase. Jedan kamion sletio je s ceste pa ga treba izvući. Iz
šume između Kapetanovog Polja i Strižičevca na konvoj je otvorena vatra. Tek su se u Kutini vidjela oštećenja na vozilima. Oko 2 sata ujutro stižu pred Hotel Kutina gdje se nalazio povjerenik Vlade za Općinu Pakrac, Vladimir Delač.

Sljedećih tjedan dana dio branitelja Lipika provodi u Kutini.
Nakon zbrinjavanja svojih obitelji, nastoje organizirati povratak u Lipik. Često odlaze do Poljane gdje pokušavaju animirati jedinicu MUP-a na djelovanje prema Lipiku. Nažalost bezuspješno. Imaju nešto vlastitog oružja, no ono je nedostatno.
Na kraju uspijevaju na Gojlu nabaviti 50 vojnih kompleta (oružje, uniforma i oprema). 19. listopada odlaze u Lipik.
Oko ove grupe branitelja okupilo se više ljudi nego što je bilo oružja, uniformi i opreme, tako da su pojedine dijelove vojnog kompleta branitelji razdijelili međusobno. 20. listopada ova grupa dolazi na Tabor gdje započinju s uspostavom zapovjedništva i logistike.

Video, iz serije “Komšije”, koji opisuje događanja prije 12. listopada 1991. sa “druge strane” također pogledajte na ovom linku.

Lipički Compas objavio je također članak o današnjem danu sa strane civilnih stradalnika rata,a taj članak možete pročitati na slijedećem linku.

Ban

Share this post

Prethodna

Dan Grada Lipika